Start » Lär dig hantera sociala medier

Lär dig hantera sociala medier

Sociala medier och emojispråk

Vilka sociala medier är du medlem på? Kanske har du till exempel Facebook, Instagram och Snapchat? När Mark Zuckerberg startade Facebook år 2004 kunde ingen ana vilken genomslagskraft det skulle få. Plattformen har inspirerat flera andra sociala medier och idag har de allra flesta en slags digital representation av sig själv. Vill du bli bättre på att hantera dessa medier? Är du kanske ute efter att få fler ”likes”, knyta kontakter eller väcka uppmärksamhet för din verksamhet? Det finns många tips om hur man går till väga inom detta område.

Sociala medier – såhär fungerar Facebook och Instagram

Sociala medier är ofta användarvänliga, och idag använder sig många av åtminstone något socialt medium. Facebook brukar räknas som ett av de första sociala medierna, och även ett av de mest populära. I detta nätverk kan du skapa kontakt med andra personer, prata med dina vänner och lägga upp text och bild. Det var även på Facebook man för första gången kunde ”gilla” ett inlägg för att visa sin uppskattning. Detta är något som flera andra medier har tagit efter, bland annat Instagram.

Instagram är en bilddriven plattform och app. Här lägger du upp fotografier i realtid som berättar något om ditt liv, till exempel var du är, vad du äter eller vem du just nu umgås med. Det går dessutom att skriva en liten text under bilden. Även på Instagram handlar det mycket om att samla ”likes”, som det kallas. Många gilla-markeringar betyder att din bild är uppskattad. Sociala medier erbjuder oss nya plattformar att uttrycka oss på och nya sätt att kommunicera med varandra.

Lär dig använda emojis

Sociala medier har fått utstå mycket kritik sedan de tog världen med storm. Motståndarna menar att människor blir lata och ägnar hela sin vakna tid framför skärmar, utan att egentligen umgås med varandra. Många förstår inte heller det nya språket som har vuxit fram med internets framfart. Dessa nya medier har varit delaktiga i det nya och digitala språket, där vi med hjälp av små symboler skickar budskap till varandra. Symbolerna kallas för emojis och kan vara allt från glada gubbar till en tecknad apa eller en kaffekopp.

Så hur pratar man med emojis? Om du tänker efter är hela vårt vanliga språk uppbyggt av bilder och symboler. Människan pratar mycket i metaforer och vi målar upp skeenden för att förstå varandra. På sociala medier har detta ritats ned av några duktiga tecknare i form av emojis. Först och främst är de ett roligt komplement till vanliga bokstäver, men de fungerar också som symboler för vårt mående och hur det vi skriver ska uppfattas, till exempel om man är arg eller glad.

Ett nytt sätt att umgås

Sociala medier har erbjudit oss ett nytt sätt att umgås med varandra. Det är enkelt att uttrycka vår uppskattning för varandra genom att helt enkelt gilla våra vänners inlägg på plattformar som Facebook och Instagram. Det är även enklare att knyta kontakt med andra människor över hela världen, eftersom du endast behöver en dator, en internetuppkoppling och en registrerad profil för att kunna använda dessa plattformar. Med hjälp av bildspråket emojis kan vi även illustrera våra meddelanden och inlägg på dessa forum.